CRAWS_00009 Олександр Макаров представляє кліп на пісню «Ворони» — UA MUSIC | Енциклопедія української музики

Олександр Макаров представляє кліп на пісню «Ворони»

Олександр Макаров - засновник, вокаліст та автор пісень гурту THESMILE презентує першу сольну роботу - композицію та кліп "Ворони". Прем'єру нової відеороботи приурочено до Дня захисника України, який відзначається 14 жовтня.

«Це історія про людські долі в декількох поколіннях. І хоча сама пісня «Ворони», написана мною ще чотири роки тому, - про любов до жінки, у нашому маленькому фільмі, на мій погляд, вдалося переплести між собою кілька метафор та представити любов у зовсім іншому світлі. Цей кліп, як і сама пісня – про любов до Батьківщини. Сподіваюсь, що наш кліп "Ворони" побачать мільйони людей по ​​всьому світі, і замисляться, що війна - це далеко не міф, який не так далеко від вашого дому", - розповідає відомий український режисер та музикант Олександр Макаров.

Історія створення пісні та кліпу - абсолютно дивовижна, і почалася ще навесні 2016 року, коли Олександр Макаров відзняв соціальний ролик на замовлення полку «Дніпро-1».

«Цей проект був тим рідким та щасливим випадком, коли мені надали абсолютну творчу свободу. Рівно за місяць від моменту мого знайомства з Юрієм Миколайовичем Березою, командиром полку «Дніпро-1», ролик був повністю готовий. І в підсумку ця робота стала одним з найсильніших і стильних відеопроектів у моїй кар'єрі. Цей ролик практично нікого не залишив байдужим, ми отримали багато позитивних відгуків. І, що особливо важливо, він сподобався саме військовим», - згадує Олександр.

Щоб проникнутися духом та атмосферою полку «Дніпро-1», режисер відправився до Дніпропетровську, де познайомився з солдатами та їхніми родинами, почув багато історій про нашу війну, від яких холоне душа. Безпосередньо зйомки проходили на військовій базі під Києвом, що пов'язано з рядом складних організаційних моментів. По завершенню роботи творча команда проекту продовжує спілкуватися з військовими – спільна справа стала початком міцної дружби. Але у цієї історії мало бути продовження…

«Тоді, всього за один день, я зняв стільки надзвичайних кадрів! Але, як би мені не хотілось, всі вони не могли ввійти в 20-секундний ролик. Було відчуття, що не вистачає чогось ще. Я багато разів переглядав матеріал, який не увійшов безпосередньо в ролик, а в моїй голові кружився мотив пісні "Ворони", - розповідає режисер.

Рішення виявилося на поверхні, але все ж воно не було таким простим. По-перше, робота над піснею тривала вже два роки, і до цього часу існувало більше сотні (!) варіантів аранжировки та вокалу. А, по-друге, потрібних кадрів, не дивлячись на велику кількість матеріалу, все одно не вистачало, - щоб реалізувати кліп саме в ту історію, яка народилася в голові у режисера:

«Зізнаюся, багато разів я опускав руки. В першу чергу, через те, що ніяк не міг закінчити пісню, хоча і розумів, що такі надзвичайні слова і мелодії приходять до мене не так часто. Але, усвідомлення того, що у мене є такий неймовірний кіноматеріал, наскрізь пронизаний болем, волею та духом битви моєї країни з зовнішнім агрессором, змушувало взяти себе в руки, витерти пил з мого старенького піаніно, - і продовжити роботу»